Husbilsutflykt i Sverige

Letar du efter nästa husbilsutflykt? Fördelen med att äga en husbil är friheten som det ger. Att kunna packa in sina saker och dra iväg. Sverige är ett land fyllt med naturskönhet, fascinerande historia och mångsidig kultur, är perfekt för en husbilsutflykt. Med ett välutvecklat nätverk av vägar, campingplatser och naturnära sevärdheter kan du skapa minnesvärda upplevelser. I denna guide listar vi våra bästa tips och utflykter:

 

Utforska allemansrätten

Sverige har en fantastiskt vacker natur. Genom hela landet finns det fullt av vandringsslingor oavsett om du vill ge dig ut på husbilsutflykt hela dagen eller bara någon timma. På Turistföreningens hemsida kan du hitta en karta med vandringsleder runt om i hela Sverige. Allemansrätten ger dig även friheten att stanna och utforska Sveriges natur på ett unikt sätt. Var bara noggrann med att respektera miljön och lokala regler genom att inte lämna något skräp eller skada naturen.

 

Besök nationalparker och naturreservat

Sveriges nationalparker är magnifika. Upptäck storslagna Abisko, spännande Sarek eller den trolska skogen i Tiveden. Varje nationalpark erbjuder vandringsleder, möjlighet till fågelskådning samt otroliga landskap.

Sverige har 30 nationalparker och över 4 000 naturreservat, var och en med sin egen unika charm och naturvärden. Här är några rekommendationer som ger en smak av den fantastiska mångfald naturen erbjuder:

 • Abisko Nationalpark (Lappland): Känd för sin magnifika Lapporten, en U-formad dal, samt för sina midnattssolssomrar och norrskensvintrar. Parken har fantastiska vandringsleder och är startpunkten för den välkända Kungsleden.
 • Sarek Nationalpark (Lappland): Kallas ofta för Europas sista vildmark och är en utmaning för äventyrslystna. Här finns Europas mest koncentrerade område av högalpina berg med över 100 glaciärer. Passar bäst för erfarna vandrare.
 • Tivedens Nationalpark (Västergötland): Känd för sina trolska skogar, dramatiska klippor och kristallklara sjöar. Den mytomspunna skogen erbjuder utmanande leder genom gammelskog och över stora stenblock.
 • Tyresta Nationalpark (Stockholm): Bara några kilometer från huvudstaden ligger denna park som ger en känsla av vildmark. Här finns dessutom några av Sveriges mest orörda urskogar, och leder för både vandrare och löpare.
 • Stora Sjöfallets Nationalpark (Lappland): En plats med dramatisk fjällterräng och mäktiga vattenfall. Del av Laponia världsarvsområde och granne till Sarek. Landskapet domineras av fjällskog, glaciärer och stora sjöar.
 • Färnebofjärdens Nationalpark (Gävleborg/Uppsala): Känd för sitt unika skärgårdslandskap mitt i landet, med otaliga öar och meandrande vattendrag. Perfekt för kanotpaddling och fågelskådning.

 

Utnyttja ställplatser och campingplatser

Ger du dig iväg på en längre husbilsutflykt så utnyttja ställplatserna och campingplatserna som finns i hela landet. Dessa är bra för att fylla på vatten, tömma avlopp och ansluta till elnätet. Många platser erbjuder dessutom faciliteter som duschar och tvättmöjligheter. Här kan du hitta ställplatser.

 

Utforska kuststäder och skärgårdar

De svenska kuststäderna är fyllda med charm. Simrishamn, Ystad, Smögen och Visby har historiska byggnader, fiskehamnar och en avslappnad atmosfär. Utforska även skärgårdarna utanför Stockholm och Göteborg för en oförglömlig båtupplevelse. Varje kuststad och skärgård bjuder på sina egna unika upplevelser, och besöken blir extra speciella tack vare den svenska kustens naturliga skönhet och kulturella arv.

 • Simrishamn (Skåne): En pittoresk kuststad med färgglada fiskestugor, kullerstensgator och ett blomstrande kulturliv. Simrishamn är känd för sina fiskrestauranger och sitt centrala läge på Österlen, en region berömd för sina konstnärsateljéer och gårdsbutiker.
 • Ystad (Skåne): Med sina korsvirkeshus, kullerstensgator och kloster är Ystad en av Sveriges bäst bevarade medeltidsstäder. Känd genom Henning Mankells Wallander-deckare, erbjuder den charmiga hamnstaden en levande strandpromenad och tillgång till de närliggande stränderna vid Sandhammaren.
 • Smögen (Bohuslän): Ett känt sommarparadis med sin ikoniska Smögenbrygga, där färgglada båthus radar upp sig längs en lång träbrygga fylld med restauranger och butiker. Smögen erbjuder också fantastiska klippor, skärgårdsöar och möjlighet till fiske.
 • Visby (Gotland): Den bäst bevarade medeltidsstaden i norra Europa, med sina imponerande ringmurar och historiska byggnader. Under sommaren blomstrar staden med medeltidsveckan och levande restaurangkultur. Stränderna och den vidsträckta landsbygden runtom Gotland gör det till ett perfekt resmål för alla årstider.
 • Stockholms skärgård: Omfattar över 30 000 öar, från de närmre Fjäderholmarna till de avlägsna skären i ytterskärgården. Ta en båttur eller stanna på idylliska öar som Sandhamn, Vaxholm eller Grinda, där du kan vandra, bada och njuta av skärgårdsmaten.
 • Göteborgs skärgård: Delas upp i den södra och norra skärgården. I söder hittar du bilfria öar som Vrångö, Styrsö och Brännö, perfekta för en lugn utflykt. I norr finns Öckerö, Hönö och Björkö, som erbjuder mer actionfyllda aktiviteter, fiskerestauranger och charmiga byar.

 

Besök lokala matmarknader

Att besöka lokala matmarknader är ett utmärkt sätt att upptäcka autentiska smaker och stötta lokala producenter. Det är en perfekt husbilsutflykt för dig som gillar det goda i livet. Här är några av Sveriges mest kända marknader där du kan hitta färska råvaror och regionala specialiteter:

 • Saluhallarna i Stockholm:
  • Östermalms Saluhall: En av världens främsta matmarknader, här hittar du fisk, kött och delikatesser tillsammans med kaféer och restauranger. Prova klassiska svenska rätter eller njut av internationella smaker.
  • Hötorgshallen: Centralt belägen och känd för sitt utbud av mat från världens alla hörn. Här kan du också köpa färsk fisk, kött, ostar och bröd.
 • Feskekôrka i Göteborg: Den historiska fiskmarknaden ligger vid Rosenlundskanalen och är hem för några av Göteborgs främsta fiskhandlare och skaldjursrestauranger. Byggnaden är en ikon i staden och erbjuder alltid dagsfärska produkter.
 • Malmö Saluhall: Ett paradis för matentusiaster, med ett stort utbud av lokala och ekologiska produkter samt restauranger som serverar allt från skånska specialiteter till internationell mat.
 • Bondens egen Marknad: Finns i flera städer, bland annat Stockholm, Göteborg och Umeå. Här säljer lokala bönder sina färska, säsongsbetonade råvaror direkt till konsumenter. Utmärkt för att hitta bär, grönsaker, mejeriprodukter samt kött från närområdet.
 • Rönneholms Ica-handlarmarknad (Skåne): En traditionell marknad med färska, lokala produkter. Ofta finns det också mathantverkare som säljer ost, korv och annat småskaligt tillverkat.

 

Letar du efter en husbil?

Vi säljer nya husvagnar och husbilar från några av Europas ledande tillverkare. Vi har alltid ett brett demosortiment för visning för att du som kund skall kunna hitta det som passar just dig. Är du på jakt efter något begagnat? I vårt lager hittar du allt från nästan nya fordon till lite äldre för dig som vill uppleva friheten till ett lite lägre pris. Oavsett om du just börjat fundera på mobilt boende eller om du är en rutinerad campare kan du vara säker på att få den information du behöver vid ett besök hos oss. Vi kan självklart hjälpa er hitta den bästa husbilsutflykten.

Logo Tivala

Demo-utförsäljning!

Gäller våra husvagnar från Dethleffs, Weinsberg och Knaus.