Besikta husvagn

Ska du besikta din husvagn? En väl fungerande husvagn är avgörande för både säkerheten på vägarna och en trygg campingupplevelse. Regelbunden besiktning är ett viktigt steg för att identifiera potentiella problem som kan påverka husvagnens prestanda och säkerhet. Genom att utföra en noggrann inspektion kan ägare upptäcka och åtgärda defekter i tid, vilket inte bara skyddar passagerare utan också förlänger fordonets livslängd och bidrar till att undvika kostsamma reparationer i framtiden. I denna guide går vi igenom varför det är viktigt att besikta husvagnen, hur ofta det ska göras, och vad som kontrolleras under besiktningen.

 

Identifiera potentiella faror

En korrekt fungerande husvagn är en säker husvagn. Besiktningen är utformad för att identifiera och åtgärda potentiella faror och brister i ett fordon. Detta inkluderar kontroll av bromssystemet, styrning, däck och belysning. Defekta bromsar kan vara katastrofala i en nödsituation, och korrekt belysning är avgörande för att förhindra kollisioner, särskilt under dåliga väderförhållanden eller nattetid. Genom att regelbundet inspektera och underhålla dessa viktiga aspekter av fordonet minskar besiktningen risken för olyckor.

Regelbundna besiktningar bidrar till att förlänga livslängden för fordonet. Genom att upptäcka samt åtgärda slitage och skador i ett tidigt skede undviker du att små problem utvecklas till stora, kostsamma reparationer. Detta sparar inte bara pengar för ägaren, utan minskar också behovet av att byta ut fordonet tidigare än nödvändigt. Att byta ut fordon är en resurskrävande process som innebär tillverkning, transporter samt skrotning av gamla fordon, vilket har en betydande miljöpåverkan.

När ska du besikta din husvagn? 

Din husvagn ska först besiktigas 48 månader efter den första gången den registrerades och togs i trafik. Detta säkerställer att den är i gott skick från början. Efter den första besiktningen bör du besikta din husvagn senast 24 månader efter den månad då den senaste fullständiga kontrollbesiktningen genomfördes. Detta säkerställer att eventuella problem eller slitage upptäcks och åtgärdas i tid.

Om din husvagn är 50 år eller äldre kan du få den befriad från besiktning. Detta kan vara relevant för äldre vagnar som inte du inte använder lika ofta eller som samlarobjekt.

Checklista inför besiktning av husvagn

Inför besiktning av husvagn, kom ihåg att kontrollera att:

  • blinkers, belysningen runt om, reflexer och skyltlykta
  • att däckens mönsterdjup minst är 1,6 mm
  • att husvagnens bromsar fungerar (även katastrofbromsvajern)
  • att det inte finns lösa föremål i husvagnen som kan skada inredningen vid ett bromsprov eller hårdare inbromsning

Kontrollera och åtgärda eventuella problem innan besiktningen för att säkerställa att din husvagn är säker att använda på vägen.

Så här går en besiktning av husvagn till:

  • Chassikontroll: Besiktningsmannen kontrollerar husvagnens chassi, inklusive bär- och dragkonstruktionen, för eventuella rostskador, sprickor eller andra strukturella problem.
  • Bromskontroll: Man kontrollerar bromssystemet för att säkerställa att det fungerar korrekt. Detta inkluderar vanligtvis en kontroll av bromstrummor, bromsskivor, bromscylindrar och kopplingsmekanismen.
  • Ljus- och elsystem: Besiktningsmannen kontrollerar husvagnens belysningssystem, inklusive blinkers, bromsljus och positionsljus. Man inspekterar elsystemet för att se till att det inte finns några felaktigheter eller farliga kablar.
  • Däckkontroll: Däcken undersöker man för att se eventuellt slitage och skador. Man kontrollerar lufttrycket i däcken för att säkerställa att det är korrekt enligt tillverkarens rekommendationer.
  • Gasolsystem: Om husvagnen har gasol, kontrolleras gasolsystemet för läckor eller felaktigheter. Detta inkluderar ofta en kontroll av gasoltankar, regulatorer samt rör.
  • Ventilation: Besiktningsmannen ser till att ventilationssystemet är i gott skick för att säkerställa att det inte finns någon risk för gasläckage eller koldioxidansamling inuti husvagnen.
  • Fuktkontroll: Om det finns misstankar om fukt- eller vattenskador i husvagnen, kan besiktningsmannen använda instrument som fuktmätare för att bedöma omfattningen av skadorna.
  • Övriga kontroller: Beroende på landets eller regionens lagar och bestämmelser kan besiktningsmannen även utföra andra kontroller, inklusive kontroll av krockkuddar, brandsläckare och nödutgångar.

Efter dessa kontroller kommer besiktningsmannen att sammanställa resultaten och utfärda antingen ett besiktningsintyg om husvagnen anses vara i godkänt skick eller en rapport om eventuella brister som måste åtgärdas innan godkännande. Besiktningen är avsedd att säkerställa att husvagnen är säker samt i rätt skick för användning på vägen.

 

Lästips:

Så här gör du ett fukttest på din husvagn

Letar du efter en ny husvagn?

Vi har alltid ett brett demosortiment för visning för att du som kund skall kunna hitta det som passar just dig. Är du på jakt efter något begagnat? I vårt lager hittar du allt från nästan nya fordon till lite äldre för dig som vill uppleva friheten till ett lite lägre pris. Oavsett om du just börjat fundera på mobilt boende eller om du är en rutinerad campare kan du vara säker på att få den information du behöver vid ett besök hos oss.

Logo Tivala