Skrota husvagn – hur gör jag?

Att skrota en husvagn kan kännas som en omfattande process, men det är viktigt att göra det på ett korrekt och miljövänligt sätt. Oavsett om husvagnen har blivit för gammal, skadad eller du helt enkelt inte längre behöver den, behöver du avregistrera fordonet och hantera skrotningen enligt alla regler. Den här guiden går igenom hur du skrotar din husvagn, vilka handlingar du behöver, vart du kan vända dig för att skrota den, samt vad det kan kosta.

 

Hur skrotar jag husvagnen?

Du skrotar din husvagn genom att lämna in den på ett mottagningsställe för uttjänta bilar eller till en auktoriserad bilskrotare. Din kommun kan lämna information om vilka mottagningsställen som finns i din närhet. Tänk på att ta med det senast utfärdade registreringsbeviset del 2. Detta dokument behöver för att bilskroten ska kunna avregistrera husvagnen hos Transportstyrelsen.

Om fordonet skrotats, förstörts eller om fordonet inte längre kommer att användas i trafik, så ska det avregistreras. Du anmäler det på registreringsbeviset. För att man ska kunna göra en bedömning, behöver anmälan innehålla:

  • en redogörelse om vilka åtgärder som gjorts
  • ett intyg eller liknande (uppgifterna bör styrkas)
  • fordonets registreringsskylt(ar)

Vad kostar det att skrota husvagnen?

Kostnaden för att skrota en husvagn kan variera kraftigt beroende på flera faktorer, som var du befinner dig, husvagnens skick, storlek och vikt, samt vilken skrotningstjänst eller metod du väljer. Generellt sett kan skrotningskostnader variera från några hundralappar upp till flera tusen kronor. För att få en mer exakt kostnadsuppgift bör du kontakta lokala skrotningstjänster, bilskrotar samt återvinningsanläggningar för att begära prisuppgifter baserat på din specifika situation.

Vart kan jag skrota min husvagn?

Att skrota en husvagn är en process som kräver att du hittar en lämplig plats för att göra det på ett miljövänligt och ansvarsfullt sätt. Här är några alternativ att överväga när du vill skrota din husvagn:

  • Bilskrot: De flesta bilskrotar hanterar inte bara bilar utan även husvagnar och andra fordon. Kontakta din lokala bilskrot för att se om de kan ta emot din husvagn. De kommer ofta att kunna demontera och återvinna dess olika komponenter.
  • Återvinningsanläggning: Många återvinningsanläggningar kan ta emot husvagnar, särskilt om du kan demontera den själv eller om de har utrustning för att hantera större föremål. Kontakta din lokala återvinningsanläggning för att se om de kan hjälpa dig.
  • Särskilda husvagnsskrotar: Vissa specialiserade företag är inriktade på skrotning av husvagnar och andra fritidsfordon. De kan vara en bra resurs om du vill ha hjälp med hela processen, inklusive borttransport av husvagnen.
  • Försäljning eller donation: Om din husvagn fortfarande är i användbart skick, kan du överväga att sälja den eller donera den till en organisation eller välgörenhet som tar emot sådana donationer. Detta kan vara ett sätt att ge din husvagn ett andra liv och hjälpa någon annan samtidigt.
  • Kontakta kommunen: Vissa kommuner har särskilda program för bortskaffande av större föremål, inklusive husvagnar. Kontakta din kommunala avfallshantering eller miljöavdelning för att se om de har riktlinjer eller rekommendationer för att skrota din husvagn.

 

 

Lästips:

Montera backkamera på husbil

Solceller till husbil

Så här gör du ett fukttest på din husvagn

Letar du efter en ny husvagn?

Vi har alltid ett brett demosortiment för visning för att du som kund skall kunna hitta det som passar just dig. Är du på jakt efter något begagnat? I vårt lager hittar du allt från nästan nya fordon till lite äldre för dig som vill uppleva friheten till ett lite lägre pris. Oavsett om du just börjat fundera på mobilt boende eller om du är en rutinerad campare kan du vara säker på att få den information du behöver vid ett besök hos oss.

Logo Tivala

Demo-utförsäljning!

Gäller våra husvagnar från Dethleffs, Weinsberg och Knaus.