Bästa campingplatserna i Sverige

Sverige är ett land rikt på naturlig skönhet och mångsidig terräng, och det finns otaliga underbara campingplatser runt om i landet som erbjuder fantastiska möjligheter för utomhusentusiaster. Oavsett om du föredrar vildmarkscamping i Lappland, skärgårdsäventyr i Blekinge, eller avkopplande stunder vid en vacker sjö i Dalarna, har Sverige mycket att erbjuda campingentusiaster. Här listar vi de bästa campingplatserna i Sverige. 

När du campar i Sverige finns det en mängd olika platser att välja mellan. Sverige är rikt på natursköna platser som passar perfekt för camping och ger dig möjlighet att uppleva den svenska naturen på nära håll. För de som är mer intresserade av fjällen finns det många campingplatser i närheten av de svenska fjällkedjorna, som till exempel Lappland och Jämtland.

Är du ute efter en semester med äventyr och aktivitet? Campingplatser är ofta baser för ett brett utbud av aktiviteter och äventyr. Beroende på vart du väljer att campa kan du utforska vandringsleder, cykelleder, fiska, bada, paddla kanot, åka skidor och mycket mer. Många campingplatser erbjuder dessutom organiserade aktiviteter och evenemang för att berika din upplevelse.

Oavsett om ni reser stora som små, är de flesta campingplatserna väl anpassade för familjer och barnvänliga. De har dessutom lekplatser, lekrum och barnaktiviteter för att hålla de små underhållna och glada. Många campingplatser erbjuder även stugor och hytter som är perfekta för familjer som vill ha en bekväm campingupplevelse.

Topp 10 bästa campingplatserna i Sverige

1. Abisko Nationalpark i Lappland är ett paradis för vandrare och äventyrare. Här kan du campa vid Abiskojåkka och njuta av fantastiskt vackra vyer över fjällen och Torneträsk-sjön. Nationalparken är också känd för att vara en av de bästa platserna i Sverige för att se norrskenet.

2. Sturkö Camping i Blekinge. Om du älskar skärgårdslandskapet är Sturkö Camping i Blekinge ett utmärkt val. Campingen ligger på en vacker ö i Blekinge skärgård och erbjuder avslappnad camping, fantastiskt fiske och möjligheter att utforska öarna i närheten.

3. Leksand Strand i Dalarna är en femstjärnig boendeanläggning med över 450 campingplatser utmed Siljan. Campingen är blivit en favoritdestination för både svenska och internationella besökare.

4. Pite Havsbad i Piteå är en av Sveriges bästa och även största campingplatser. Här hittar du massor med aktiviteter och underhållning för både stora och små, som äventyrsbad, lekland och spa.

5. Sarek Nationalpark i Lappland. För den äventyrslystne camparen är Sarek Nationalpark i Lappland en drömdestination. Det är en av de mest avlägsna och orörda platserna i Sverige och erbjuder spektakulär vandring och tältning i en vild och oförstörd miljö.

6. Västervik Resort i Västervik är en vacker campingplats i hjärtat av Småland. Med närhet till både Astrid Lindgrens Värld och Kolmården har det blivit en populär camping för barnfamiljer.

7. Böda Sand på Öland är en välkänd och älskad campingplats. Det är en plats som erbjuder en mängd olika aktiviteter för besökare som vill uppleva den natursköna avkopplingen på Öland.

8. Hafsten Resort i  Uddevalla är känd för sin natursköna omgivning och breda utbud av fritidsaktiviteter. Det är en plats som är idealisk för både avkoppling och äventyr.

9. Kneippbyn Resort i Visby är en vacker och välkänd semesterort på Gotland. Resorten har blivit en favoritdestination för både internationella och svenska besökare på grund  av sin rika historia, kultur och naturskönhet.

10. Gustavsvik i Örebro, är en populär campingplats för barnfamiljer. Campingen är belägen i ett lugnt område, med stora grönområden och gångavstånd till Gustavsviks äventyrsbad.

Bila i Europa

Planerar du att bila i Europa? Europa bjuder på en otrolig mångfald när det kommer till kultur, historia och natur. En av de bästa sätten att utforska denna fantastiska kontinent är genom att bila. Att resa med bil ger dig friheten att utforska avlägsna platser, stanna när du vill och följa din egen takt. Europa har mycket att erbjuda när det gäller natursköna platser, utforska allt från höga berg till vackra stränder.

Europa är känt för sitt väl utvecklade vägnät, vilket gör det till en idealisk plats för dig som vill nå långt. De flesta länder har utmärkta motorvägar och landsvägar som gör det enkelt att ta sig runt. En av de mest spännande aspekterna av att bila i Europa är den stora kulturella mångfalden. Varje land har sin egen unika historia, arkitektur, mat och traditioner. När du reser med bil har du möjlighet att utforska små byar och städer som kanske inte finns på turistkartan. Du kan smaka på lokal mat, uppleva traditionella festivaler och lära dig om olika kulturer på nära håll.

Från de dramatiska fjordarna i Norge till de soliga stränderna på Medelhavet, finns det något för alla naturälskare i Europa. Att bila ger dig möjlighet att utforska nationalparker, bergskedjor och natursköna vägar. Du kan campa i skogarna i Norge, vandra i Alperna eller köra längs Amalfikusten i Italien. Europa är fullt av historiska sevärdheter som berättar om kontinentens rika förflutna. Du kan besöka antika romerska ruiner i Italien, medeltida slott i Frankrike eller andra världskrigets minnesmärken i Tyskland. Att bila ger dig flexibiliteten att planera ditt eget schema och spendera tid på de platser som intresserar dig mest.

Tips för att bila i Europa

Innan du ger dig ut på din bilresa i Europa finns det några viktiga saker att tänka på:

  1. Körregler: Se till att du är bekant med de lokala trafikreglerna i de länder du planerar att besöka. Hastighetsbegränsningar, vägtullar och parkeringsregler kan variera.
  2. Försäkring: Kontrollera din bilförsäkring och se till att den täcker dig när du kör i utlandet. Du kan behöva köpa tilläggsförsäkringar beroende på ditt ursprungliga försäkringsskydd.
  3. Valuta och Betalning: Se till att du har lokala valutor eller kreditkort som accepteras i de länder du planerar att besöka för att undvika obehagliga överraskningar vid betalning.
  4. Reservdelar och Nödvändigheter: Ta med en reservdäck, verktygssats och andra nödvändigheter för bilen. Ha också med dig ett första hjälpen-kit och andra säkerhetsutrustning.
  5. Kör Försiktigt: Var försiktig när du kör på okända vägar och var uppmärksam på skyltar och vägvisningar. Undvik att köra långa sträckor utan vila.

Att bila i Europa är en fantastisk möjlighet att uppleva kulturella, historiska och naturliga skatter. Det ger dig friheten att utforska kontinenten på ditt eget sätt och i din egen takt. Så packa din väska, hoppa in i bilen och ge dig ut på ett äventyr genom Europa!

Trafikregler

Trafikreglerna i Europa varierar mellan länder, men det finns gemensamma bestämmelser som främjar trafiksäkerhet och samarbete inom EU. En stor skillnad är att högertrafik råder i de flesta länder, förutom Storbritannien, Malta, Cypern och Irland där man kör på vänster sida. Beroende på vart du reser skiljer sig trafikreglerna. Vissa länder har lagkrav på att du måste ha särskilda saker i bilen som exempelvis reflekterande västar och första hjälpen kit. Se därför alltid till att du kollar upp de lokala reglerna till det landet som du planerar att resa.